Dream bike clutch problems - Star Motorcycle Forums: Star Raider, V-Max, V-Star, Road-Star Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 08-22-2017, 01:33 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 4
Dream bike clutch problems

Good day people.
I bought a 97 royal star 1300 as a project not running.( Sorry long story i just want to give all the info). So pulled tank and carb , plugs. Cleaned and replaced what was needed. K so bike is running. Changed all fluids . Break , clutch , Oil and rear oil in drive shaft. Go for madden voyage, put bike in gear hear and feel bike go in gear. Let out the clutch and nothing happens. NOTHING. the back tire was spinning when up in the air. So my buddy says clutch plates are done so replace them. I get new Barnett clutch plates and replace. Again go for ride bike moves clutch seems fine. After about 15 min when i try to speed up engine revise up up i don't go any faster then slowly gets worse limp home in first. about 2 min was at end of my street. Google it , google says for the most part wrong oil or clutch springs tired. so I replaced with Barnett clutch spring conversion kit. I also replaced the clutch boss because I found a flaw. Put in new Yamaha oil in again bled the clutch and went fr a ride. test clutch in drive way hold and feels super strong . Again 15 min driving around my block and clutch starts slipping again. I am not a mechanic. this was supposed to be my project to build my dream bike. I am so frustrated . I can not afford to just drop my bike at the shop. Anyway any help would be much appreciated.
Thanks WOMD
womd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 08-22-2017, 02:17 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Ocala, FL
Posts: 447
I wonder if the correct clutch fluid was used, or if there is air/water in the line.
When it heats up, it will act like you are holding the clutch in all the time
My only issue with this is I don't believe it would happen so quickly to you.
patrickdk is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 08-22-2017, 02:39 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 4
I have bled the clutch once since but will do again just to see. thanks. DOT break fluid is what is recommend.
womd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 7 (permalink) Old 08-22-2017, 02:49 PM
KCW
Senior Member
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 5,067
Garage
Just to make sure: you are using Yamaha 4 cycle Motorcycle engine oil (20W40 most likely)? Not 2 cycle oil or any other lube oil?

I dont think the wrong oil would make the clutch slip that bad. It sounds like it locking up or sticking disengaged. Maybe the slave hydraulic cylinder is hanging up (like a brake caliper hanging on a car)

Can you feel anything in the lever (not sure if you can with a hydraulic clutch). When its working and you pull the lever in you should feel the back pressure of the springs being compressed and released.

When its not working does the lever feel like its all loose freeplay? Like you are no longer pushing the springs in?
KCW is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 08-22-2017, 02:51 PM
Senior Member
 
BrokeAss's Avatar
 
Join Date: May 2017
Posts: 139
Quote:
Originally Posted by womd View Post
Good day people.
I bought a 97 royal star 1300 as a project not running.( Sorry long story i just want to give all the info). So pulled tank and carb , plugs. Cleaned and replaced what was needed. K so bike is running. Changed all fluids . Break , clutch , Oil and rear oil in drive shaft. Go for madden voyage, put bike in gear hear and feel bike go in gear. Let out the clutch and nothing happens. NOTHING. the back tire was spinning when up in the air. So my buddy says clutch plates are done so replace them. I get new Barnett clutch plates and replace. Again go for ride bike moves clutch seems fine. After about 15 min when i try to speed up engine revise up up i don't go any faster then slowly gets worse limp home in first. about 2 min was at end of my street. Google it , google says for the most part wrong oil or clutch springs tired. so I replaced with Barnett clutch spring conversion kit. I also replaced the clutch boss because I found a flaw. Put in new Yamaha oil in again bled the clutch and went fr a ride. test clutch in drive way hold and feels super strong . Again 15 min driving around my block and clutch starts slipping again. I am not a mechanic. this was supposed to be my project to build my dream bike. I am so frustrated . I can not afford to just drop my bike at the shop. Anyway any help would be much appreciated.
Thanks WOMD
When i did mine i has to leave out a plate... did you use them all?

Sent from my SM-G930T using Tapatalk
BrokeAss is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 08-22-2017, 04:08 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 4
Its the strangest thing, the leaver fees perfect. Yes I used Yamaha Oil , Yes I used all the plates I did not measure them but they seem the same. do you think I need to put one of my old plates back in ? Thank you guys.
womd is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 08-22-2017, 05:11 PM
Senior Member
 
BrokeAss's Avatar
 
Join Date: May 2017
Posts: 139
Quote:
Originally Posted by womd View Post
Its the strangest thing, the leaver fees perfect. Yes I used Yamaha Oil , Yes I used all the plates I did not measure them but they seem the same. do you think I need to put one of my old plates back in ? Thank you guys.
Try just taking one out

Sent from my SM-G930T using Tapatalk
BrokeAss is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Star Motorcycle Forums: Star Raider, V-Max, V-Star, Road-Star Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome