Vibration After Tire Installation - Star Motorcycle Forums: Star Raider, V-Max, V-Star, Road-Star Forum
 1Likes
  • 2 Post By pauli466
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 03-12-2016, 02:07 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Durango, Colorado
Posts: 43
Vibration After Tire Installation

Just had a Michelin Commander II (200/55R/17) installed on rear of my Roadliner at local dealer. Picked bike up today and there's a very noticeable vibration at 2,500 RPM that wasn't there before I took bike in. Comes up through the fairing into the windshield which vibrates and rattles. Obviously, something isn't right. Going to take the bike back on Monday but would like to know what it is before I talk to them. Anybody else have this problem after tire installation?
RockyMtn.Star is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 03-12-2016, 02:12 PM
Senior Member
 
pauli466's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 1,309
Garage
Quote:
Originally Posted by RockyMtn.Star View Post
Just had a Michelin Commander II (200/55R/17) installed on rear of my Roadliner at local dealer. Picked bike up today and there's a very noticeable vibration at 2,500 RPM that wasn't there before I took bike in. Comes up through the fairing into the windshield which vibrates and rattles. Obviously, something isn't right. Going to take the bike back on Monday but would like to know what it is before I talk to them. Anybody else have this problem after tire installation?
check the bead for even seating. is there a visible wobble in the rim or tire itself. usually engine rpm wouldn't make a difference in wheel vibration but road speed will. sometimes letting the air out and reinflating will set the bead correctly or could be out of balance. after you get it back from the dealer if there's a lot of weights installed to correct it i'd want another tire. any wheel weights that that exceed 1% of total weight of the wheel is too much. especially for such an expensive tire. i just balanced my cheap kendas on heavy spoke rims with less than 14 grams 1/2 oz on each wheel
nick57 and nick57 like this.

dumb bikers don't get to be old bikers

Last edited by pauli466; 03-12-2016 at 02:27 PM.
pauli466 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 03-12-2016, 06:07 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Durango, Colorado
Posts: 43
Checked the bead, it looks even. Only one small weight on wheel.

Just took it for another test ride. Pulled in the clutch lever and let it coast at various speeds up to 75 MPH with no vibration. Rolls nice and smooth. It appears the vibration is coming from the engine. If I put it in neutral and rev the engine while sitting still the vibration starts at 2,500 RPM. If I'm in any gear it starts to vibrate at 2,500 and smooths out at higher RPM. Worst vibes between 2,500 and 2,900.

Really weird, there was no vibration in the fairing or windshield until after the tire was put on.
RockyMtn.Star is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 03-13-2016, 07:27 PM
Senior Member
 
Frog's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Mandurah,West Australia
Posts: 138
Vibration

Check front pulley to see if its loose.....
Frog is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Star Motorcycle Forums: Star Raider, V-Max, V-Star, Road-Star Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome