Próbuję dowiedzieć się, dlaczego mój rower gaśnie przy zmianie biegów. Próbowałem ominąć przełącznik stopki bocznej, ale nadal nie działa. Każdy, kto miał ten problem i znalazł rozwiązanie, byłbym bardzo wdzięczny.
Tak, mogę uruchomić motocykl na biegu jałowym i działa on bez zarzutu. Kiedy wrzucam bieg, motocykl po prostu gaśnie. Stopka boczna jest podniesiona, próbowałem nawet zmostkować czujnik biegu jałowego, żeby upewnić się, że to nie przez niego.Czy możesz opisać to trochę lepiej. Czy możesz uruchomić motocykl na biegu jałowym? Następnie wciskasz sprzęgło, wrzucasz bieg i motocykl gaśnie?
Więc sprzęgło załącza, musiałem je wyregulować. Ale nadal gaśnie po wrzuceniu biegu. Gdzie mogę znaleźć diodę?Wygląda na to, że sprzęgło wymaga regulacji, wygląda na to, że sprzęgło nie rozłącza się. Gdy nie pracuje, wrzuć bieg, pociągnij za dźwignię sprzęgła i zobacz, czy możesz przesunąć motocykl do przodu i do tyłu.
Jeśli przesuwa się do przodu i do tyłu, sprzęgło działa. Jeśli to działa, mogą to być diody systemu blokady. Jeśli nie będzie się ruszać, sprzęgło się nie zwalnia.
Albo zrób to, parkując przy ścianie! 😉Czy możesz lekko podkręcić silnik i spróbować wrzucić bieg? Mogę się całkowicie mylić, ale myślę, że masz ustawione niskie obroty biegu jałowego, sprzęgło może lekko szarpać, a po wrzuceniu biegu po prostu gaśnie. Uważaj przy tym, bo może ruszyć z kopyta. Miałbym kilka palców na przednim hamulcu. Powodem, dla którego tak myślę, jest to, że wyłączniki "bezpieczeństwa" uniemożliwiają uruchomienie motocykla, twój motocykl się uruchamia, więc dla mnie to wyklucza wyłączniki bezpieczeństwa.
To dobrze. Eliminuje problemy z układem napędowym.Będę musiał tego spróbować i tak, ja neutralizuję, rower toczy się łatwo
Tak, instalacja elektryczna jest w trakcie poprawiania, zostanie uporządkowana.Swoją drogą, ta instalacja elektryczna na zdjęciu jest proszeniem się o kłopoty w postaci przepalonych bezpieczników, problemów z przerwami w działaniu lub, w najgorszym wypadku, pożaru.
Miałem zablokowane sprzęgła w rowerze części RD350, który stał przez nie wiem jak długo - myślę, że dekady. Moja metoda ich odblokowania byłaby potępiona przez OSHA, lol.
Przednie koło o budynek, tylne koło na asfalcie, silnik na 6 tys. obrotów i puścić sprzęgło.W moim przypadku zadziałało, ale trzeba mieć plan B na wypadek, gdyby to nie zadziałało i tylne koło zaczęło się gwałtownie topić w chmurze dymu. 😁
Piąty bieg jest również znacznie bezpieczniejszym sposobem na zrobienie tego z uruchomionym silnikiem. Zamiast kręcić oponą, zazwyczaj zdusi silnik, jeśli są tak zablokowane.Innym podejściem byłoby wrzucenie biegu 5 i, bez uruchomionego silnika i nie wciśniętej sprzęgła, pchanie roweru do przodu i/lub do tyłu z całej siły, próbując odkleić płyty sprzęgła. Użycie 5. biegu zamiast 1. da większą siłę nacisku na płyty sprzęgła. Zrobiłem to niedawno w motocyklu terenowym, który stał przez 5 lat.
Spróbuję tego, jeśli nie uda mi się go odblokować, wrzucając bieg.Ekstremalnym środkiem jest dodanie pianki morskiej do oleju, uruchomienie motocykla i pozostawienie go na 2 minuty. Wyłącz motocykl. Weź opaskę zaciskową, załóż ją na dźwignię sprzęgła, aby trzymać ją wciśniętą. Zostaw to na noc. Sprawdź następnego dnia i zobacz, czy toczy się na biegu. Nie uruchamiaj motocykla. Jeśli się toczy, spuść olej, wymień filtr. Napełnij olejem.
Jeśli się nie toczy, spróbuj jeszcze jeden dzień z dźwignią zaciśniętą opaską. Jeśli nie jest dobrze. Będziesz musiał rozebrać sprzęgło, aby je wyczyścić. Jeśli nigdy tego nie robiłeś, poświęć czas i zrób dużo zdjęć. Wyczyść i ponownie złóż. Spuść olej, wymień filtr, napełnij olejem i wybierz się na przejażdżkę.