Yamaha Starbike Forum banner

1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
73 Posts
Discussion Starter #1
Put the Rush on the Strat. It sounds awesome but the EXUP Valve is not making the adjustments. I put about 400 miles on with it and the front of the muffler has yellowed. Anyone know what kind of adjustments can be made to fix this?

Thanks, Fitz
 

·
Registered
Joined
·
1,531 Posts
Ex up valve

Fitz,

Try disconnecting the battery for a few minutes then reconnecting it. I have seen some reports this will reset the processor and allow it to relearn your map. (The map is mostly the fuel levels at throttle positions. But the processor also controls the Ex Up Valve)

The O2 sensor is just ahead of the muffler be sure it is OK. You did not bump it or disconnectit in the process. Although some run without it.

See if anything here helps
http://www.linerwiki.com/index.php?title=ReinstallEXUP

Dave
 

·
Registered
Joined
·
73 Posts
Discussion Starter #3
Thanks Dave. I disconnected the battery after installing the muffler, but I only had it off for about 2 minutes. I am wondering now if that was long enough. I can't find any concrete information on how long is long enough. I am sure any computer chip has some kind of back up power, like the digital odometer.

I am wondering if this muffler is free enough that I may have to go to an aftermarket fuel processor??? I will try the battery disconnect again, longer this time, and see how that works. The muffler is discolored now so I don't think I can hurt anything. Last resort I can take to the dealer.

Thanks again, Fitz.
 

·
Registered
Joined
·
73 Posts
Discussion Starter #5
Thanks Dave. I won't be riding for the next week because our weather has turned crap. It will be no problem leaving the battery unplugged for 15 minutes.

Thanks again. I will post results when I can get back on the road.
 

·
Registered
Joined
·
30 Posts
I'm interested too in the outcome because I have the same muffler on order. I should be receiveing it after April 1st, it's on backorder for some reason.
Joe
 

·
Registered
Joined
·
73 Posts
Discussion Starter #7
Don't know where you got yours from Cal, but mine were on backorder for two months. I will hopefully get them re-installed this afternoon and probably won't get to ride until the weekend if the weather permits then.

Fitz.
 

·
Registered
Joined
·
30 Posts
Hi Fitz,
I called Rush with some questions a few weeks ago and they said they weren't on backorder. So I don't know what the deal is, oh well the price was reasonable so I guess I can wait. It's too cold to ride by me also, as you mentioned next weekends supposed to be warmer.
Joe
 

·
Registered
Joined
·
30 Posts
I finally received my Rush slip on muffler, I believe it has a 1.75" baffle. It's not really much louder than stock at idle,until you get on it then it's quite a bit louder,it sounds nice though IMO. A new gasket isn't necessary, I tried to install an OEM Yamaha gasket and there is no way it will fit. I called Rush and they said no gasket was needed but may have to use some kind of high temp sealant if you have a leak and to tighten the clamp to 65 foot lbs. of torque. The installation went pretty smoothly, but if removing the muffler bracket be careful when reinstalling it. It bolts into the frame and the aluminum can strip very easily if the bolts aren't centered correctly. I started to strip mine a little but noticed it early enough to avoid a problem. I ended up re-installing the bracket first and then the muffler.
Joe
 

·
Registered
Joined
·
166 Posts
FYI ....BlueJob will get rid of that yellowing...just make sure you only use pure silk cloth with it...I had to do it on my previous bike and it actually worked!
 
1 - 10 of 10 Posts
Top